ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ COMENIUS 2012-14Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε. Το σχολείο μάς καλοδέχτηκε με ένα πολύ ευχάριστο νέο! Εγκρίθηκε η αίτηση που υποβάλαμε πέρυσι για ένταξή μας στο πρόγραμμα Comenius (Πολυμερείς Σχολικές Συμπράξεις). Στη σύμπραξη αυτή θα συμμετέχουν 8 σχολεία από 8 χώρες της Ευρώπης, τα οποία θα συνεργαστούν για την υλοποίηση ενός project με τίτλο:
"Today Blue Planet, but Tomorrow?"

Παραθέτω το σχετικό Δελτίο Τύπου, το οποίο είναι αρκετά κατατοπιστικό.

 
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ

Κ. Κανάρη, 30003Παναιτώλιο

Ε-Mail: mail@gym-panait.ait.sch.gr

Στο Γυμνάσιο Παναιτωλίου κατά τη διετία 2012-14 θα υλοποιηθεί Πολυμερής Σύμπραξη Ευρωπαϊκών Σχολείων στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius το οποίο χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Η αίτηση μας εγκρίθηκε από το ΙΚΥ, έπειτα από αξιολόγηση των αιτήσεων πολλών σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στα πλαίσια της δράσης Comenius θα συνεργαστούμε με επτά ευρωπαϊκά σχολεία από διαφορετικές πόλεις και χώρες της Ευρώπης: Istambul (Τουρκία), Albi (Γαλλία), Balatonlelle (Ουγγαρία), Montijo (Πορτογαλία), Plasencia (Ισπανία), Lyski (Πολωνία), Rome (Ιταλία). Τίτλος του προγράμματος είναι: « TODAY BLUE PLANET, BUT TOMORROW?»(«Σήμερα Γαλάζιος Πλανήτης, αλλά αύριο;»). Οι μαθητές σε συνεργασία με τους καθηγητές τους θα μελετήσουν την σημασία του νερού για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νερό στην εποχή μας και την ανάγκη ορθολογικής διαχείρισής του. Η προσέγγιση του θέματος θα γίνει διαθεματικά, αξιοποιώντας δεδομένα πολλών διαφορετικών επιστημών. Θα αξιοποιηθούν ενεργητικές και καινοτόμες παιδαγωγικές μέθοδοι που εμπλέκουν και ενεργοποιούν τους μαθητές βοηθώντας τους να αποκτήσουν νέες γνώσεις, νέες και επίκαιρες ικανότητες και παράλληλα τους βοηθούν να εμπεδώσουν νέες στάσεις και συμπεριφορές. Η συνεργασία των σχολείων θα επιτευχθεί με τη χρήση παραδοσιακών μεθόδων, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και με ανταλλαγή επισκέψεων.

Τα οφέλη από την υλοποίηση της Πολυμερούς Σχολικής Σύμπραξης Comenius προσδοκούμε να είναι πολλά για το σχολείο και την τοπική κοινωνία. Οι μαθητές μας θα γνωρίσουν άλλους ευρωπαίους μαθητές, θα συνεργαστούν μαζί τους, θα ανταλλάξουν ιδέες, θα υποδεχτούν στο σχολείο μας αποστολές συνεργατών μας. Κάποιοι από τους μαθητές μας θα συμμετάσχουν στις αποστολές που θα επισκεφτούν τα άλλα σχολεία, όπου θα γνωρίσουν στοιχεία κουλτούρας και ζωής άλλων λαών. Έτσι θα γίνει ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία ενεργών ευρωπαίων πολιτών, που εκτιμούν τους άλλους πολιτισμούς, σέβονται το διαφορετικό, αλλά και αισθάνονται περήφανοι για τον τόπο τους. Επίσης θα αναπτύξουν ποικίλες δεξιότητες, όπως τη χρήση της αγγλικής γλώσσας(είναι η γλώσσα εργασίας του προγράμματος) και τη χρήση των Νέων τεχνολογιών και των εργαλείων web2.0. Οι καθηγητές επίσης θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με ευρωπαίους συναδέλφους τους, να ανταλλάξουν ιδέες και προβληματισμούς παιδαγωγικού περιεχομένου και να πειραματιστούν σε νέες διδακτικές μεθόδους.

Το Πρόγραμμα Comenius, δίνοντας στην τοπική κοινωνία τη δυνατότητα ενεργούς συμμετοχής και εμπλοκής γονέων, φορέων, δήμου κ.ά. επιδιώκει να φέρει κοντά τους ευρωπαϊκούς λαούς και πολιτισμούς. Το Παναιτώλιο και η ευρύτερη περιοχή θα αποτελέσουν για τους ευρωπαίους συνεργάτες μας σημείο αναφοράς στον ευρωπαϊκό χάρτη, όπως και για εμάς οι δικοί τους τόποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου